Vegetarische en vegan recepten die eenvoudig te maken en bovendien lekker zijn. Als men hoort dat ik vegetarisch en vrijwel vegan eet, vraagt men zich af wat ik überhaupt nog kan eten. Eigenlijk eet ik erg divers en erg smakelijk. Vroeger was ik de tegenpool van een keukenprinses. Tegenwoordig vind ik koken en spelen met smaken en aroma's een ontspannende (en vooral lekkere) hobby.

Auberginesalade

aubergine salade
De auberginesalade is een salade die ik graag eet en waarvan ik meestal een grote kom maak, zodat ik voldoende heb voor een paar dagen.
Dit recept is een Oost-Europees recept verwant aan de baba ghanoush.
Een recept met weinig ingrediënten en een, naar mijn mening, ongelooflijk lekkere smaak.


Ingrediënten
3 aubergines
1-2 uien
50-75 ml (olijf)olie
(vegan) mayo (optioneel)
zout

Bereiding
aubergine, gegrild
Gril de aubergines op de grill of in een pan. Ik heb een oude pan die ik steeds voor dit soort doeleinden gebruik.

Als de aubergines er zwart uit gaan zien en zacht worden, leg ze op een boord en laat ze afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, verwijder de schil en laat ze 5-10 min. uitlekken in een vergiet.
Snij intussen de ui fijn.


Als de aubergine uitgelekt is, maak het een beetje 'los' met een houten spatel/lepel. Voeg er daarna steeds een klein beetje (olijf)olie aan de aubergines en roer in de aubergines tot de olie volledig opgenomen wordt. Dan pas opnieuw wat olie toevoegen. Handel op deze manier tot alle olie in de aubergine verwerkt is. Indien geweest kun je vervolgens 1 el. mayonaise doorheen doen.

Meng de fijngehakte ui door de aubergines en breng de salade op smaak met een klein beetje zout.
Erg lekker op brood of tosti!

Tip: natuurlijk kan dit allemaal ook in de blender. Ik doe het liever 'handmatig', omdat de aubergine een wat grovere structuur behoudt.1 opmerking:

  1. ooh wat ziet er dat allemaal lekker uit! ik zie dat jullie een houten tafelblad hebben. pas daarom goed op voor boktor

    BeantwoordenVerwijderen